Tuesday, September 29, 2009

Al Kisah 3 4 Hari Sblm Raya

Salam

Ari rabu sblm rayo, adola minah ni tipun den.. Minah ni dr Perak.. Berburak la dgn dio skit. Den ni kan part time "Tok Moh" yg separa pencen... heheheh. Next day, kamih tu maso den kek opis tetibo den perasan kelibat lembago itam blkg den. Den khobar kek lembago tu, suh dio blah, xblah den zass samo dio. Da 3 4 kali den bgtau suh blah, dio xblah jg, den pun zass jo. Nasib ekau lah, sapo suh duk blkg den. Lopeh tu den termenung kojap mikir an, sapo la anto nih. Cumo den lupo lak nak main teropong ajaip den. Ontah mano ilang nge teropong ajaib den.. Sapo la kobeh ni?.. Aisyehhhh...

Lopeh tu den berbalas sms dgn kwn den, kdg den golarkan dio Nek Moh...sowie Nek Moh. Jgn ekau fire samo den lak yo?... hehehehehe. Tghari tu den dtg umah Nek Moh ni amik kuih yg dio mmg sediokan utk mini den. Mmg pemurah Nek Moh ni, slalu bg den memacam, cumo den yo x sompek bg dio memacam sbg balasan. Xpo nnt, den kayo, den blanjo la kau yorr?... Den burak samo Nek Moh n tanyo pasal kelibat yg kacau den kek opis td. Dio kobarkan dr Perak. Den pn terpikir, mano pulak yg anto dr Perak ni?.. Ontah camno den x teringat plak pasal minah yg tipun den yg dr Perak tu. Den agak2 mungkin kes lamo ni, hantar utk tgk2 ni. Nek Moh pun kato camtu.. Den pk ok jo sbb da di zass pun. Apo ado hal...

Dlm pado tu den ado bukak 1 blog kwn ni, den x ponah jumpo dio, cumo jumpo di alam siber jo.. Mmg dio ni handal la. Den ni sempoi jo.. Ontah camno den blh jumpo blog dio n baco blog dio sblm rayo.. Den baco cito dlm blog dio. Mmg terer beb..

Jumaat mlm sabtu maso den nak balik umah, tetibo den dongar 1 suaro. Suaro tu kato dio sajo2 nk nyakat den. Yo la, kwn2 nk gurau2, apo salah eh?.. Den kato xyah la, den x terer. Burak camni kiro cam komunikasi jarak jauh lah ni.. Omputih kato telepati yo?.. Yo la tu telepati.. heheheh. Den pn x tau berkomunikasi jarak jauh nih. Maksud den, nk mulokan talian jarak jauh ni. Apo nombo kono dail. Den mmg xtau. Tp mmg den ado burak samo 3 4 org caro camni (Nnt entry ln den cito yo?..). Da diorng yg dail samo den, den angkek n jwp jo... hehehe .Tp bukan la den yg mulakan dulu. Diorang yg mulakan. Mmg terer derang ni. Den ngaku den xdo ilmu telepati ni...

Sambung balik cito...

Lopeh maghrib tu, nah... amik kau, Maaaa ngaii!!..... Banyaknyo dio antar kek den. Memacam rupo ado. Muka lembu ado, beruang ado, rimau ado dll. Den buang jo la... Dio anta laie... James Bond betul! Antar skali borong. Banyaknyo koleksi dio...

On de way balik umah tu den SOS ke Nek Moh n kwn den kek Alor Staq, tlg double cek kut2 ado laie x kek den. Kwn den kek Alor Staq kobar kek lutut kiri den ado. Amboi... anto dr bosa sampe yg kecik jg. Pandai tu... dlm pado dio acah2 n anto yg bosa2, dio solit n antar yg kocik2. Terer.. Tumb Up!! Xpo nnt den copycat skill tu... hehehehehehe. Terpakso la den buang jg wlaupn tongah drive.

Sampe umah, spt biaso den minto mini den sediokan mkn utk den. Tongah sodap ngunyah tu, suaro tu bgtau dio anta 3 laie. Terbantut kojap aktiviti makan mlm den. Den tgk ado 2 dpn umah? Den tanyo... Aik pehal ada 2 jo? Mana 1 laie?.. Suaro tu bg tau. Ado 1 laie kek blkg umah. Yg bagus nyo siap main tambat laie tu. 2 tambat kek dopan. Tiang batu kek dopan umah tu, 1 laie dio ikek kek pagar blkg umah. Terpakso la den yg tongah makan ni meng'clear'kan... Tapi alhamdullilah, den masih selero utk makan. hehehehe

Maso mkn tu sms masuk dr Nek Moh n kwn den dr Alor Staq. Nek Moh tanyo ado laie ko?.. Den kato bereh. Kwn den dr Alor Staq kobarkan td ado kek tengkuk n lutut. Aik?... Td msg kobar kek lutut jo... Yo la dio nk den berdikari.. hehehe

Timo kasih la pado Nek Moh n Kwn den dr Alor Staq pasai tlg den. Timo kasih jg pado yg nyakat den kerano bg peluang pado den gerakkan tulang 4 kerat den. Da lamo xdo exersice cam ni. Timo kacih.

Sekian la cerita Mengarut versi Jula Juli Bintang 88. hehehe

Sunday, September 20, 2009

Selamat Hari Raya



Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin dr Ip Pin Sekeluarga

Thursday, September 17, 2009

Fail SPM?!!

Salam

Ni aku dpt dr member. Adeh... Layan je lah..

Hang Tuah Fail SPM.

video


Adios.

Tuesday, September 15, 2009

Dapat Dr Email - Layan

Salam

Den dpt dr email. Den copy n paste je. Kasi layan.. hehehe


Kisah Masjid Sujud di Bulan Puasa

Selepas selesai bersahur, abah memandangku dengan tajam.....

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid" kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

"Kenapa?" tanya Abah.

"Lailatuqadar" kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid?"

Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

"Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu dorg angkat letak kat tanah.. Bodoh," sambung Abah memaki lagi

heheheh...

-Anonymous-

Thursday, September 10, 2009

Satu Ketika Di Bulan Ramadan

Salam

Kisah ni berlaku kira2 11 tahun yg lalu. Masa tu aktif dlm Tabligh la. Masa tu bulan Ramadan. Ada 1 jemaah yg terdiri dr student madrasah dtg tempat aku. Madrasah mana aku da lupa. Da 11 thn da.. Byk yg lupa. Jemaah ni ada jg org dewasa dlm 5 org. 2 org awam n 2 Ust student ni, org tua sorang. 2 Ust tu Hafiz Quran.

1 hari pd pg ahad aku bw sorang dr Ust H (ku namakan Ust H) ni berjumpa dgn Ust A (ku namakan Ust A)yg bertanggungjwb atas tempat tu. Ust A ni pernah join Tabligh cuma bila kerja n masuk kaw penduduk disini beliau slow skit. Slow2 pn beliau kalu ada jemaah dtg, beliau dtg merai jemaah jika tidak sibuk. kdg Ust A ni jumpa aku dia minta aku sampaikan salam pd rakan beliau yg berada di KL kalu jumpalah. Rakan Ust A ni pn Ust jg n masih aktif dlm Tabligh.

Jd pg tu aku aku bw Ust H ni p jumpa Ust A ni. Naik motor kapcai aku la. Senang cilok2 kalu sesat. Bila sampe umah Ust A ni, aku bg salam. Ust A jwp salam, buka pintu n keluar. Tetiba aku tgk dia cam termenung jap, kepala tunduk skit n geleng kepala dlm 2 3 kali. Dlm ati aku masa tu saspen gak... Apa hal la pulak Ust ni?...

Ust A jemput kami ber2 naik umah beliau. Seperti biasa kalu org dtg, kita pn bg intro la dulu. Bila da cit cat dlm 10 - 20 min. Beliau pn citer pasai mimpi dia mlm td. Dia citer yg mlm tu dia mimpi dia jumpa almarhum Tuan Guru beliau masa ngaji pondok dulu. Tuan Guru dia tanya beliau ttg perkabaran beliau n tanya da sahur ke belum. Lps tu beliau terjaga n termenung pasai mimpi dia tu. Bagai 1 pertanyaan kpd beliau.

Jd bila kami dtg, terus beliau ingat mimpi mlm tu n kata kedatangan kami ni hadiah utk dia. Aku bw ust H ni sbb nk dpt keberkatan dia pn.. Da hafiz Quran.. Pehtu jumpa Ust A ni. Ok la tuh...

Ust A ada cerita serba skit ttg pengalaman dia masa ngaji pondok dulu. Skali dia terpk pasai keperluan hidup dia. Dia ada bercadang nk jd sojar. Ayah Ust A ni dtg jumpa beliau n kata apa yg ayah Ust A ni usahakan in adalah utk dia. Keluarga Ust A ni ada tanah sawah. Ust A citer pd mulanya beliau xfhm, bila sampai di tmpt ni baru dia fhm. dia kata... 'DUNIA NI ALLAH BAGI'. Smbil mengatakan bahawa wawasan org tua beliau betul. Pengamatan aku pn mmg betul pun dunia ada pd beliau ni. X miskin pn Ust A ni walaupn ngaji pondok. Ok je idup beliau.

Semasa citcat tu Ust A ada menyebutkan nama almarhum Tuan Guru beliau. Lps beberapa ketika kami pn balik la...

Setelah beberapa thn lps tu aku duk kt Shah Alam. Biaso la merantau. Slalu aku p beli majalah atau paper kt kedai majalah kt sini. Ada skali tu aku tergerak hati nk buka 1 majalah bercorak Islamik. Skali aku belek terjumpa nama Tuan Guru Ust A ni. Dan dan tu gak aku belek ni baca kisah Tuan Guru ni.. Secara ringkasnya mmg zuhud, jd rujukan ramai org n yg paling aku ingat skali kisah masa Tuan Guru ni sakit, bila org tanya pd beliau, beliau boleh tunjuk kitab mana yg mengandungi soalan tersebut n bukak tepat pd mukasurat tersebut. Mmg terer la. Ni baru 1 'permata' yg aku baca.. Belum yg ln lg...

Sblm aku terjumpa n baca kisah Tuan Guru ni, aku ada terdengar jg kisah Sorang Ulama yg memiliki kekuatan ingatan yg hebat. Yer la kalu Ust yg x kurang bagusnya pun muleh kata ttg Ulama ni masa baca Al Quran, setiap ayat yg dibaca tu terbentang lautan tafsir. Aku dengar pn perghhh hebatnya. Tmbhn lg org tanya soalan pd Ulama ni, beliau blh menjawap lebeh kurang begini. (ni bahse aku leee). Soalan ni pernah ditanya, sebut nama kitab, dlm library, bhgn mana, rak no bape, susunan ke berapa, siap muka surat bape n baris keberapa. Ada jg yg menceritakan kalu terbakar library tu Ulama ni muleh tulih satu per satu dr ingatan dia.. Per tu ada citer Ulama2 yg hati mereka hidup dgn ilmu dgn baca kitab sampe 20 30 ribu... Mmg power beb... yer la tu yg org citer, yg citer tu pn Ust jg. Aku duk dgr Ust ni citer n wat kupasan pn termenung. Biasanya citer pasai kehebatan org ni adalah org ln.. Cuma aku cari dlm internet xdela info cenggini. Xkan suma nk masuk ye dak?..

Utk jd org yg berotak geliga spt cerita diatas aku mmg kompom x leh la.... Cuma kalu boleh ada sorang dr waris aku yg begini pn Alhamdullilah....

Monday, September 7, 2009

Char Kue Tiow Penang & Hyatt Regency Saujana

Salam

Ni nak citer pasai mkn la nih. 1 pasai mkn Char Kuey Tiow Penang n bukak posa di Hyatt Regency Saujana.
Ni Kue Tiow Penang?!.. Selasa, 1-9-09, Mlm

Mlm tu mlm rabu, aku p singgah ke SMARTS dojang. Biasa la kalu ada student ngajo la, xdo burak2 sama Bang Nordin atau org panggil SirN la. Memandangkan mlm tu xde org, maklumlah bulan posa, sumer rajin beribadat. Then aku n SirN p minum la. Mmg agenda utama lps klas dewasa p minum ramai2. Memula nk minum kat Anjung tp aku cadangkn minum kt restoren lain. Restoren yg agak berdekatan dgn dojang SMARTS. Aku mmg nak rasa kue tiow Penang kt restoren ni. Sbb mmg kue tiow penang ni mmg aku minat sejak aku rasa bila p Penang. Mmg sedap beb. Tu tekak aku la...Kami p jln kaki je, da dekat, x sampe 10 min pn. Aku ode kue tiow penang. SirN bgtau org kata Char Kue Tiow kt sini ok. Aku senyap je. Char Kue Tiow Penang kalu disediakan mmg sekejap je. X sampe 10min da siap. Skali aku tgk kuah xde. Trus aku tanya pelayan tu

"Ni Kue Tiow Penang?!..."

Dia jawap dgn konpidennya...

"Haaa... Kue Tiow Penang"

Aku senyap n then try dulu barang sesudu... Mmmmm. Udang mmg ada... Ni bukan Char Kue Tiow Penang. Char Kue Tiow Penang banyak kuah. Ni kering... Cuma basah skit. Adoiiii... Turun skit semangat nk mkn Kue Tiow ni. SirN pn rasa... Kureng... Tp aku abiskan je la...heheheh pengalaman mkn Char Kue Tiow Penang Kering. Mungkin org ln yg rasa kue tiow tu x penah rasa kue tiow penang kuts, tu yg depa kata kue tiow kwn ni ok.Char Kuew Tiow Penang ni yg aku tau trademark dia kalu skali pandang, mi dia halus or kecil dr mi yg wat kue tiow biasa , byk kuah n ada udang. Udang tgk la ada yg buh sekor je ada yg 2 ekor. Mmg sedap dimkn panas2.
Niat hati aku mmg nk bawa family aku mkn kue tiow penang direstoren ni. Bila da rasa camni, terpaksa la p tmpt lain. Yg slalu aku p kt KKB brdktn dgn Maybank KKB or brhadapan dgn Pasar Pg KKB. Cuma dia buka jualan Char Kue Tiow pd waktu mlm. Sabtu Mlm cuti. Ada 2 3 kali juga aku bwa famili aku mkn disini. Anak2 aku mmg suka mkn Char Kue Tiow Penang ni terutama yg sulung tuh. Kuah dia yg wat berhantu tu. Cuma mslh dia bila tapau, kuah dia jd kering. Tu je la... Tp masa panas mmg sedap.

1 lg yg aku penah p kt Ulu Bernam, gerai ni sempadan Tanjong Malim. E1 yg bawak aku sini. Da sampe sini bedal je la. E1 ada bgtau 1 lg tmpt Char Kuew Tiow Penang kt Behrang, tp aku berkesempatan p lg. Insyallah ada masa aku p.

So kt Ulu Bernam n KKB tu mmg 1 pesen nya Char Kuew Tiow Penang. Byk Kuah, ada udang, mi dia halus. Berlainan dgn yg 1 lg tu. Di TTDI Jaya pn ada ... Tp aku x rasa lg. Da signbod tulis BEST IN PENANG. Apa2 pn kena rasa dulu... hehehe


Buka Puasa di Hyatt Regency Saujana. Khamis, 3-9-09, Mlm

Ni buka posa dgn supplier la ni. Supplier da jemput, mkn pree. Kasi hantam lah. Kami p dr opis cara konvoi reramai. Nk kata sesat, x sesat la. Cuma agak kompius skit sbb xde perkataan Hyatt Regency kt signbod sejak dr kluar dr NKVE. Ada perkataan Saujana je.. Berdepan dgn sekolah Jepun. Alhamdullilah betul tempat ni..
Bila aku sampe sini, aku trus terasa macam penah aku penah kt sini 1 ketika dulu. Oooo Baru aku ingat dlm 4 5 lps aku penah ke sini. Dinner Persatuan Terapi Alternatif n Komplimentari. Dulu masa aktif CVT dulu. Masa tu baru tau agak besar jg keluarga terapi alternatif kt Malaysia ni. Dgn CVTnya, Reiki, Body Massage, Phyto Therapy, Phytobiophysic, Kiropraktik dll. Tu blm dgn geng2 dr grup terapi Cina, India n Melayu. Tu yg berdaftar. Yg xberdaftar cam tok moh Melayu kt ujung kg. Ntah berapa rame lg... Tambah dgn Homeopati lg. Homeopathi dgn yg klasik n moden plak... Perghhhh byknya grup. Pastu otai2 dlm grup memasing ada yg da dpt PhD dr OIU. Siap gelaran Sir lg tuh.... Terasa keciknya diri bila di bandingkan dgn pengamal yg power2.

Ops.. Meraban jap lak... So kami buka puasa disini sama geng supplier. Komen aku pasai makann disini. Setakat ini yg aku mkn kt luar, kt sini yg paling ok la... Satey ok, Nasi dia ok, x terlalu sesak sgt. Mmg bagus. Kalu p tmpt ln dgn rege camni... pertama skali, sesak la dgn beratur pjg. hehehe. Mkn... baru abis 3 4 ketul ayam da muak... Bg aku sgt berbaloi dgn hg la.. Mana x berbaloi. FOC tuhh heheheheh.

** Ni tgh tunggu member nk blanja buka puasa kt luar lg ni. Mungkin Minggu ni, mungkin minggu depan. heheheh

Thursday, September 3, 2009

Kawan lama n Kawan Baik - Kamalrulzaman

Salam

Dlm 3 4 ari lps, mmg aku ada angan2 nk update blog aku ni dgn cerita lain. Tp aku update dgn cerita lain dulu lah...

Cerita bermula begini.... Ntah bagaimana, pg selasa hp bunyi, tgk nombor, x familiar, tp spt biasa mmg aku angkat je la. Ingatkan ada org tanya pasai rawatan ke apa ke. Skali angkat cam dengar je suara. Aamik dlm 7 8 sc gak la utk membuat pengecaman (walamak cam nak wat pengecam sespek la pulak). Si pemanggil perkenalkan diri dia sambil menceritakan detik2 bersama suatu ketika dulu. Bila dia ckp pasai Tkd, Asri n sebut nama dia. Trus aku cam.

Yer la kwn baik dulu, se course, sebilik, se tkd, semeja mkn, se jb ( sama2 p jb) n byk lg la se se tu. hehehehehe. Anyway tq bro kerana susah payah cari aku n dptkan no aku. Cam ala2 jejak kasih pulak. Tempat yg jatuh lg dikenang inikan pulak kwn baik.

Tambahan pula dgn kadar segera dia meng'link'kan blog aku ni n update cerita aku dlm blog dia. Mmg bagus punya kawan. Aku ari ni la tgk n update blog... Sbb smlm aku cuti. Mana aku nk update n tgk blog n surf internet ye dak?...

Aku tumpang bangga kerna kwn aku ni da jd Lecturer kt UiTM Segamat. Da dkt da kt kampung aku. Bagus bro, bagus... Nk truskan sampe Phd pn teruskan. Tak mengapa n aku doakan ko berjaya. Aku duk cbuk blajar menda ln. Blajar utk idup. heheheheh

Da kawin pn kawan aku ni dgn anak 2 org. 2 2 perempuan. Bila nk dpt hero bro? hehehehehe

Dr segi macho... still cam dulu gak kemachoan dia. Cuma aku rasa lg macho la kuts?... Sbb da jd lecturer. Aku rasa 4 sure ada student pompreng dlm kelas dia duk minat dgn dia . heheheheh. Biasa la tu. Jd cikgu biasa pun ada student minat. Ini lg level remaja...Da minat n aktif dlm Silat Sendeng. Bagus2. Silat Sendeng ni 'abang' pd Buah Pukul Mersing. Begitu jg dgn Silat Sunting. Dlm Lian Padukan (LP) pun ada elemen Silat Sendeng, Sunting, Tomoi yg di olah dgn cara Buah Pukul (tu pado pendapat den). Bagus2... Nnt jumpa kalu blh tukau2 permainan n buah.

Aku doakan kwn aku ni Kamalrulzaman agar berjaya di dunia n dia akhirat. Semoga persahabatan kita ni kekal sampai bila2. Insyallah!!

Gambar diatas aku amik di blog dia.